Oranje franje Paddenstoelen ragout
Voor 4-6 personen, duur: ongeveer 1 uur
Ingrediënten:
250 gr biologische spekjes
1 grote ui
1 grote winterwortel
4 teentjes knoflook
1 kg gemengde paddenstoelen
zeezout
peper
tuinkruiden of Provençaalse kruiden
scheutje (zelf gemaakte) ketchup
scheutje tamari
eventueel een scheutje rode wijn
water
maizena
kokosolie om in te bakken
Benodigdheden:
pan met dikke bodem of heksenketel
Bereiding:
Snijd de ui en knoflook klein. Schil of rasp de wortel en snijd in plakjes of blokjes. Veeg de paddenstoelen met keukenpapier schoon en snijd ze in stukjes. Zet of hang de pan op het vuur met wat kokosolie. Bak de spek uit en voeg de ui toe. Af en toe even roeren. Doe de wortel erbij en na ongeveer 10 minuten kunnen de paddenstoelen en de knoflook in de pan.
Zorg ervoor dat het vuur niet te heet staat.
Roer alles goed door elkaar en voeg wat water toe zodat het een lekker prutje wordt (water ongeveer 5 cm hoog, er komt ook veel water vrij van de paddenstoelen).
Controleer regelmatig of er niet teveel water verdampt. Voeg anders water bij en zorg dat het vuur niet te hoog staat.
laat het geheel ongeveer 15-20 minuten zachtjes pruttelen, doe een scheutje tamari en rode wijn naar smaak erbij.
Prik na ongeveer 10 minuten met een vork in een stukje wortel om te controleren of het gaar is.
Als alles gaar is kan er indien nodig nog een beetje water toegevoegd worden.
Maak nu in een kommetje een glad papje van maizena met een scheut water.
Doe als laatste het papje in de pan en roer alles nog eenmaal goed door en laat de ragout 5 minuten heel zachtjes door pruttelen.
Heerlijk met een frisse salade van bijvoorbeeld prei.