Jam zonder suiker
Ingrediënten:
ca. 500 gr. aardbeien of ander (rood) fruit, mag ook ingevroren fruit
2 el chiazaadjes
1 el vanille extract
snufje zout
rasp van 1/2 biologische citroen
stevia druppels of poeder
Bereiding:
Doe het fruit in een steelpannetje en breng aan de kook. Draai het vuur laag en roer voorzichtig door. Zodra er wat sap vrij komt de chiazaadjes toevoegen. Laat nog 15 minuten zachtjes koken en voeg dan de vanille, het zout en de rasp toe. Pureer met een staafmixer of met een vork flink prakken. Naar smaak steviadruppels of poeder toevoegen. Doe de jam in een pot, draai de deksel stevig dicht en zet op de kop om af te koelen. Als het afgekoeld is, hebben de chiazaadjes ervoor gezorgd dat de jam mooi dik is.
De jam is niet heel lang houdbaar, 1-2 week in de koelkast, maar je kunt het wel goed invriezen. Gebruik je al zoet fruit dan is extra zoeten niet nodig.