Fleurige bonen stoofschotel
Voor 6 personen, duur: bonen weken 8-12 uur, koken en stoven 2,5 uur
Ingrediënten:
Per persoon hand vol (± 150g.p.p)geweekte bonen, kan alle soorten doorelkaar
2 el kokosolie
400 g magere spekreepjes
4 uien, klein gesneden
1-2 tenen knoflook, fijn gesneden
400 ml bio tomatensaus
2 tomaten, in stukjes gesneden
1 rode paprika, in stukjes gesneden
1 gele paprika, in stukjes gesneden
water
Benodigdheden:
Ruime pan
Hout
Heksenketel
Bereiding:
Deze stoofschotel kan in een pan met dikke bodem op het fornuis klaar gemaakt worden, leuker is het om lekker buiten op een hout vuur deze heerlijke stoofschotel te maken in een echte heksenketel (te koop in mijn webshop).
Week de bonen minimaal 8 uur in een ruime pan met water. Ververs het water regelmatig.
Stook het hout op.
Hang de pan boven het vuur. Doe de olie in de pan. Vervolgens het spek en de uien. Als het spek mooi bruin en krokant is gebakken kan het knoflook en de tomatensaus erbij. Goed roeren. Voeg de bonen toe met de stukjes tomaat. Indien nodig kan er een scheut water bij zodat de bonen lekker kunnen sudderen in het vocht. Laat dit een half uurtje sudderen. Controleer regelmatig of er voldoende vocht in de pan aanwezig is. Voeg de paprika’s toe en roer alles even goed door elkaar. Laat het nog zachtjes (op een klein vuurtje) sudderen totdat alle bonen gaar zijn. Indien nodig kan je of water of tomatensaus toevoegen.